Показен арест на журналист, който отправи критики срещу министър. Съдебните власти

...
Показен арест на журналист, който отправи критики срещу министър. Съдебните власти
Коментари Харесай

Арестуваха известен журналист заради критики срещу министър в Тунис

Показен арест на публицист, който насочи рецензии против министър. 

Съдебните управляващи в Тунис разпоредиха да бъде задържан известният публицист Зейд ал Хени, против който ще бъде заведено дело по обвиняване в очерняне, откакто преди няколко дни разкритикува министъра на търговията, съобщи Ройтерс. 

Ал Хени ще се яви на първото си чуване в съда на 10 януари по обвиняване в " очерняне на други лица в обществените мрежи ", сподели неговият юрист Аячи Хамами.

Журналистът бе задържан в четвъртък, откакто е коментирал пред локално радио министър в изявление, оповестено по-късно и във Фейсбук. Съюзът на тунизийските публицисти настоя за незабавното му освобождение, като назова дейностите на управляващите " нарушаване на правните разпореждания, уреждащи правосъдните каузи против публицисти ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Свободата на словото и на медиите беше една от основните придобивки за жителите на Тунис след революцията от 2011 година, с която бе отхвърлен властническият президент Зин Ел Абидин Бен Али. Демонстрациите в Тунис провокираха вълна от митинги и в други страни, като този развой стана прочут като " Арабската пролет ", напомня Ройтерс. Но откогато през 2021 година актуалният тунизийски президент Каис Сайед си присвои необятни властови пълномощия, против свободата на словото започнаха да се постановат все по-строги ограничавания. Сайед споделя, че подхваща прецизни ограничения, с които да избави страната от безпорядък, пораждан от " корумпирания хайлайф ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР